ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ
<--Επιστροφή
Frank Davis

Ο Frank Davis είναι ο άγγλος στρατιώτης που διετάχθη να ρίξει τη χειροβομβίδα στο κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση στο Δίκωμο στις 19 Νοεμβρίου 1958.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και συγκεκριμένα το 1980, ο Frank Davis παραθέριζε στην Πάφο και σε επαφή του με τον ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Χλώρακα κο Κώστα Πενταρά τον ρώτησε εάν γνώριζε την οικογένεια Μάτση.

Ο κος Κώστας Πενταράς του εξήγησε ότι γνωρίζει τον αδελφό του Κυριάκου Μάτση, Γιαννάκη Μάτση, και ο Frank Davis του αποκάλυψε ότι ήταν ο άγγλος στρατιώτης που έριξε την χειροβομβίδα στο κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση και ότι θέλει να γνωρίσει την οικογένεια του ήρωα καθώς και την επιθυμία του να παρευρεθεί σε μνημόσυνο του ήρωα στο Παλαιχώρι για να καταθέσει το δικό του στεφάνι.

Φαινότανε συγκλονισμένος από την μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε προς τον ήρωα για την αντιμετώπιση του θανάτου στο υπόγειο κρησφύγετο και την άρνησή τoυ να παραδοθεί. Και αυτό φαίνεται από την εξιστόρηση του Κώστα Πενταρά από την περιγραφή των γεγονότων της 19ης Νοεμβρίου 1958 πάνω από το κρησφύγετο του ήρωα που του έδωσε ο Frank Davis κατά τη συνάντησή τους.

Ο Frank Davis έγραψε επιστολή προς τον Γιαννάκη Μάτση και του ζήτησε να συναντηθούν στο Λονδίνο. Σε επίσκεψη του κου Μάτση στην Αγγλία το 1982 διευθετήθηκε συνάντηση με τον Frank Davis σε εστιατόριο του Λονδίνου.

Ο Γιαννάκης Μάτσης περιγράφει:

«... Ο Frank Davis φαινότανε πολύ ανήσυχος όταν με συνάντησε διότι διερωτάτο ποια θα ήταν η αντίδρασή μου. Μετά από συνομιλία λίγων λεπτών αντελίφθηκε ότι το παρελθόν και η συμπεριφορά το στο Δίκωμο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εκτέλεση διαταγών των ανωτέρων του όταν έριχνε την μοιραία χειροβομβίδα στο κρησφύγετο. Έγινε πολύ ομιλητικός και μου εξήγησε με δέος την ψυχολογική κατάσταση στην οποία ευρίσκετο έκτοτε δολοφονώντας έστω και κατόπιν διαταγών έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο.
Μου εξεθήασε τον ηρωισμό του Κυριάκου Μάτση και μου διηγήθηκε λεπτομερώς πώς εξελίχθησαν τα γεγονότα κατά την περικύκλωση του κρησφυγέτου και την συμπεριφορά του αγγλικού στρατού μέχρι τη στιγμή της
ρήψεως της χειροβομβίδας.

Ο Frank Davis εξεδήλωνε μεγάλο θαυμασμό για τον ήρωα και μου ζήτησε να
επισκεφθεί το Παλαιχώρι στις 19 Νοεμβρίου 1983 για να γνωρίσει τους γονείς
του και να καταθέσει στεφάνι.

Ενώ είχαν όλα διευθετηθεί για την άφιξή του στην Κύπρο θεωρήσαμε σωστό να αναβάλει την επίσκεψή του για τον επόμενο χρόνο λόγω της αναταραχής που δημιουργήθηκε μετά την εξαγγελία εκείνες τις ημέρες της ίδρυσης του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκυπρίους πράγμα το οποίο συμφώνησε και ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ είχε δημοσιοποιηθεί η εδώ άφιξη του Frank Davis και η επίσκεψή του στο Παλαιχώρι. Σε επανειλημμένες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε αργότερα με τον ίδιο απέβησαν άκαρπες και ο Frank Davis είχε ουσιαστικά εξαφανισθεί χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής».



<--Επιστροφή